Doorstart maken zonder failliet te gaan

Elke onderneming kan in financieel zwaar weer terecht komen. Ook die van u. Zeker in de huidige coronatijden, waarin de hele wereld op zijn kop staat! Er kan van alles mis gaan. Leveranciers willen direct worden betaald, terwijl afnemers annuleren, niet kunnen betalen en/of hun bestelde producten niet ophalen, om maar een voorbeeld te noemen. En uw personeel moet natuurlijk gewoon elke maand salaris krijgen.

Cees van der Maas

Help, ik ben nog levensvatbaar

Er zijn zelfs veel ondernemingen die in zwaar weer terecht komen terwijl ze nog zeer levensvatbaar zijn. Om een faillissement te voorkomen, doen zulke bedrijven vaak een beroep op hun schuldeisers. Ze maken in samenspraak met hun advocaat een plan en bieden een minnelijke schuldenregeling aan. Deze regeling houdt in dat de schuldeisers in elk geval een bepaald percentage van hun uitstaande rekening ontvangen. In principe moeten alle schuldeisers hiermee akkoord gaan. Doen ze dat niet allemaal, dan zat er tot voor kort niets anders op dan het faillissement van de onderneming aan te vragen. Alleen dan was er nog een mogelijkheid om een doorstart te maken.

WHOA: Wet Homologatie Onderhands Akkoord

Maar sinds 1 januari 2021 is er de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Deze wet is er speciaal voor bedrijven die hun schulden niet meer kunnen betalen, maar nog wel levensvatbaar zijn. 

Zij krijgen de mogelijkheid om hun onderneming te reorganiseren en om een redelijke regeling met alle schuldeisers te treffen. Zijn er schuldeisers die weigeren om hieraan mee te werken, dan kunnen ze door de rechter worden gedwongen om dat toch te doen.

Werken aan de regeling

Er volgt dan een periode waarin er aan zo’n redelijke regeling met de schuldeisers wordt gewerkt. Zij  moeten in die tijd pas op de plaats maken. Ze kunnen geen betaling opeisen of afdwingen, ze mogen geen incassobureau of deurwaarder sturen. Bestaande contracten, zoals huurcontracten en leaseovereenkomsten, kunnen worden opgezegd of er kunnen betere condities worden afgesproken. Zo maakt de WHOA een doorstart zonder faillissement mogelijk.

Nooit de deur uit zonder advocaat

De rechter bepaalt of uw onderneming aan de voorwaarden voldoet om op deze manier te reorganiseren en een doorstart te maken. Hij of zij beoordeelt niet alleen of uw plan slim en doordacht is, maar ook of het redelijk is. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat uw schuldeisers met dit plan slechter af zouden zijn dan met uw faillissement. Zoek dus een goede advocaat met verstand van zaken. Inderdaad, dat kost geld, maar zonder advocaat kunt u niet naar de rechtbank. Belangrijker nog: een goede advocaat kan u heel veel geld besparen.

Cees van der Maas

Van der Maas & Verhoog Advocaten

Advocatenkantoor Haren

Raadhuisplein 16

9751 AN Haren (Gn)

T: +31 (0)50 537 50 10

F: +31 (0)50 537 50 11

E: info@vandermaas-verhoog.nl

Lees meer over:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland