Mede-eigenaar woning worden financieel niet altijd slim

Mede-eigenaar woning worden financieel niet altijd slim

Stel de aanvankelijke LAT-relatie komt in stabiel vaarwater. Ook lijkt de nieuwe relatie wél het eeuwige leven beschoren. Dan kiezen de geliefden vaak voor het huis van één van beiden. De eigenaar vraagt dan meestal om de naam van de ander ‘er maar even bij te schrijven’. Deze wordt dan mede-eigenaar van de woning. Maar hoe logisch dat idee ook lijkt, verstandig is het niet. In het groene gras verbergen zich vele financiële adders.

Ellens & Lentze
Ellens & Lentze

Mede-eigenaar huis worden is duur

“Het is een verzoek dat een enorme rompslomp veroorzaakt,” aldus Daniëlle van Iperen-Roepers. “Je moet overdrachtsbelasting betalen en advieskosten. Maar vooral: als er een hypotheek op de woning rust, moet je die oversluiten. De bank beschouwt je door de nieuwe situatie als een nieuwe debiteur. Deze stelt dus een onderzoek in naar de vraag of jij als jarenlange eigenaar en aflosser die hypotheek wel kunt betalen. Dat kan financieel nadelig uitpakken. En tenslotte: stel dat het huis drie ton waard is. In dat geval moet je als nieuwbakken mede-eigenaar woning de helft daarvan aan je partner overmaken. Tegelijkertijd ben je voor de gehele nieuwe hypotheekschuld aansprakelijk. Zo gek kan het uitdraaien.”

Overwaarde woning delen

Ons Nederlandse stelsel is, met andere woorden, niet toegerust voor zo’n overdracht van het halve eigendom. Om die reden vindt Daniëlle van Iperen-Roepers het meestal geen goed idee. “Ik leg het mijn cliënten helemaal uit, maar ik raad het nooit aan. Er zijn dingen die partners veel beter kunnen doen. Bijvoorbeeld in huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingscontract regelen dat ze bij een eventuele toekomstige relatiebreuk de overwaarde delen. Ze kunnen ook regelen dat de man of vrouw het geld dat die in bijvoorbeeld de renovatie van een badkamer steekt dan kan terugkrijgen. Zo houd je de zaken helder en eerlijk maar blijft de woning wel staan op de naam van degene die het kocht.”

Wordt niet voor 1 procent mede-eigenaar woning!

Toch hebben de banken een achterpoortje bedacht om mensen die zich ongelukkig voelen bij het feit dat ze zich niet hebben mogen inkopen tegemoet te komen. “Ze stellen dan voor om voor een symbolische één procent mede-eigenaar van het huis te worden,” legt Daniëlle van Iperen-Roepers uit. “In mijn voorbeeld van drie ton waarde betaal je dan drieduizend euro. Dat lijkt heel acceptabel, maar is het niet altijd. Ten eerste komen al die advieskosten en een beetje overdrachtsbelasting er nog bij. Ten tweede laad je daarmee heel wat meer dan 1% aan risico op je schouders. Als je partner namelijk niet meer in staat is de hypotheek te betalen, komt de bank bij jou aankloppen – voor het volle pond. Je mag dan gedeeltelijk eigenaar van een huis worden, je bent nooit voor de helft of zo aansprakelijk voor een hypotheekschuld. Ook daarbij zeg ik: doe het niet of regel het echt goed.”

Daniëlle Van Iperen-Roepers is notaris familierecht en mediator bij Ellens & Lentze, notariaat & mediation in Den Haag.  

Lees meer over:

5 reacties

  1. Ik heb uw artikel gelezen en zit met een probleem als ik kom te overlijden wat er dan gebeurt met mijn woning?
    ik woon alleen, heb mijn vorig huis verkocht en een nieuw huis gekocht.
    Bij de koop van het nieuwe huis heeft mijn vriendin die in een huurhuis woont en waar ik geen enkel geregistreerd partnerschap mee heb en ook nooit mee heb samengewoond, als extra garantie voor mijn koopwoning mede ondertekent bij de hypotheekgever inclusief erfpacht. Jaren lang dacht ik en zij ook dat ik de enige eigenaar was van mijn huis. Ik betaalde ook alle kosten van de hypotheek, verbouwingen, inrichting etc. ik woon daar alleen en zij zit in haar huurhuis. We hebben een lat-relatie. Echter 17 jaar later kwam ik erachter toen ik in het kadaster keek, dat zij niet alleen medeschuldenaar was maar ook mede-eigenaar is. We zijn nu met pensioen en vragen ons af wat er gebeurt als 1 van ons overlijd. Zover ik kan overzien:
    1.-Als zij overlijd wordt haar mede-eigenaarschap deel (de helft van de waarde van de woning) verdeeld over haar familie, die dan tig inkomstenbelasting moet betalen en erfrecht. het huis is gekocht voor 600.000 en de huidige waarde 1,6 mil. Dus overwaarde is 1 mil. de helft is 500.000 wat dan weg gaat naar haar familie. wat ik dan moet betalen! wil ik in de woning blijven. Als zij een testament maakt moet ik dan ook tig inkomstenbelasting en erfbelasting betalen?
    2.-Als ik kom te overlijden heeft mijn familie recht op de helft 500.000 en moet zij fors vermogensbelasting betalen over haar deel omdat niet in mijn woning woon. Als ze op mijn woning wil blijven wonen moet ze mijn familie uit kopen. dat geld heeft ze niet dus is verkoop de enige optie? Wat kan ik het beste doen? mijn mobiel nummer is 06-51690712

  2. jezelf inkopen bij je partner in dat huis kan ook heel erg fout aflopen zoals een aantal jaar geleden hier in mijn omgeving gebeurde. Beide personen hadden een eigen huis wat ongeveer evenveel waard was. Huis van de vrouw was afbetaald en dat van de man voor ongeveer 60 %. De man verkocht zijn huis en kocht zich bij zijn vriendin in netjes zoals het hoort voor de helft van de waarde van haar huis en dat huis kwam toen dus op naam van beide te staan. Echter die vrouw had dat geld niet opgemaakt maar op een spaar rekening gezet. Een jaartje of 10 later eindigde die relatie. De man wilde zijn vriendin best wel uitkopen maar kreeg van de bank daar geen geld voor wegens te weinig inkomsten. De vrouw echter had dat geld om hem uit te kopen nog gewoon op haar bankrekening staan, dit omdat ze zo slim was geweest om 10 jaar eerder dat geld op een spaar rekening te zetten. Met als gevolg dat die man van een eigen koopwoning via de helft van een eigen woning terug is moeten gaan naar tijdelijk wonen op een camping.

  3. Volgens mij hoeft het niet altijd nadelig te zijn, en overdrachtsbelasting betaal je altijd al als je een ander huis koopt. Mijn vriendin heeft een huis met een hypotheek die lager is dan de helft van de waarde van haar huis, ik koop mij voor de helft in met eigen geld dankzij de verkoop van MIJN huis. Dus na het inkopen voor beiden geen hypotheek meer.

  4. Ik ben mede-eigenaar van een woning. Kan ik bij verkoop tegen de notaris zeggen dat mijn deel op de rekening van een paar zussen en moeder gestort wordt?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland