Presenteren

Help, ik moet iets presenteren!

Presenteren; Het blijkt toch veel vaker voor te komen dan we denken…

Veel mensen zien er als een berg tegenop om voor een groep te staan en hun boodschap over te brengen. En dat hoeft niet eens een uitgebreide presentatie te zijn; soms is alleen het terugkoppelen aan een groep(je) collega’s al voldoende om dicht te klappen.

Presenteren-spotlight

Voor veel mensen is het dan ook nog niet zo gemakkelijk om iets in of, als overtreffende trap, vóór een groep te zeggen. Op zich is dat bijzonder, je zou verwachten dat binnen het huidige onderwijssysteem meer dan voldoende aandacht wordt besteed aan communicatie, inclusief discussiëren en helder verwoorden wat je precies bedoelt. Toch krijg ik als trainer en coach regelmatig de vraag gesteld: “Hoe kan ik beter worden in presenteren?”

Hier volgen 4 praktische tips

1. Stel jezelf de ‘wie, wat, waarom’ vraag

In je voorbereiding, beantwoord voor jezelf de volgende vragen: aan WIE vertel ik WAT en WAAROM? Belangrijk daarbij is dat je bewust wordt van wat je precies wilt overbrengen. De meeste mensen hebben het dan over de inhoud, maar het is nog veel belangrijker welke stemming(en) en emotie(s) je aan de mensen wilt meegeven. Is dat nieuwsgierigheid? Opgewektheid? Of zelfs een goed gevoel? Er is daadwerkelijk een verschil tussen simpelweg rapporteren (terugkoppelen van data/gegevens) en presenteren (benadrukken van ‘highlights’ met een bepaalde boodschap/kern).

2.Wees bewust van je gedachten (mindset)

Soms levert alleen de gedachte om een presentatie te moeten houden al heel veel stress op. Deze stress is ook vaak de oorzaak van dat je in zo’n situatie, nét de verkeerde dingen tegen jezelf zegt. Wat kun je hier aan doen? Zorg dat je de juiste dingen tegen jezelf zegt. In plaats van “Oh nee, ze kijken allemaal naar mij! Niet zenuwachtig worden…”, kun je bijvoorbeeld denken “Ok, het is goed dat ze aandacht voor mijn verhaal hebben! Gewoon rustig blijven…”

Presenteren

3.Maak het persoonlijk

Heb je een persoonlijke anekdote/iets wat je zelf hebt meegemaakt? Verweef dit dan door je verhaal. Met andere woorden: laat vooral iets van jezelf zien. Je kunt prima aan het begin van je presentatie zeggen dat je het nog best spannend vindt, of zelfs dat je blij bent dat je nu deze presentatie mag geven.

4.Gebruik non-verbale communicatie

Last but not least, denk vooral aan je non-verbale communicatie. Maak je veel gebruik van handgebaren? Zorg dat deze overeenkomen met wat je zegt. Merk je dat je ademhaling sneller gaat? Breng deze dan bewust terug door diep in te ademen door je neus, en minstens twee keer zo lang uit te ademen via je mond. En wees bewust van je stemgebruik; als je voor een groep staat, praat dan net wat harder dan normaal zodat iedereen je prima kan horen!

En als laatste: maak vooral contact met je publiek door naar de mensen te kijken. Vaak wordt als tip gegeven om over het publiek heen te kijken, maar zo heb je natuurlijk geen verbinding met je publiek. Wanneer je ziet dat mensen aandachtig naar je kijken, dan zit je precies op het juiste spoor!

Drs. Karel Knoester is NLP Master trainer, Hypnose Master trainer en Reiki Master. Hij is de oprichter, hoofdtrainer/coach en directeur van SenSolid B.V. en SenSolid Training & Coaching. Knoester is afgestudeerd als gedragswetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij rondt momenteel zijn PhD onderzoek af naar NLP en Transformatief Leren.

SenSolid
Drs. Karel Knoester, SenSolid
SenSolid

Protonstraat 3a-1
9743AL Groningen.

tel.: 085-222 09 02
e-mail: info@sensolid.nl

Website: www.sensolid.nl

Lees meer over:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland