GDBC: Met behulp van digitaal ondernemen en data analyse meerwaarde creëren
Digitaal ondernemen en gebruik van data analyse worden meer en meer gemeengoed in het bedrijfsleven. Het biedt kansen voor bedrijven, maar is tegelijkertijd een grote uitdaging. Gelukkig is voor Groningen en omstreken het Groningen Digital Business Centre opgericht, een expertisecentrum en onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen. Bas Baalmans, managing director van dit GDBC licht toe dat er na twee jaar GDBC met deelname van twee faculteiten (Economie en Bedrijfskunde en Science and Engineering) en talrijke ondernemingen (profit- non-profit, MKB, overheid, start- en scale-ups) een prachtig lopend programma ligt waar continue vraag is naar mooie bedrijfskundige opdrachten met digitale insteek.
Baalmans, naast projectleider ook werkzaam als docent, noemt vele voorbeelden: ‘Denk aan start- en scale-ups, MKB-ers en de smart industry. Elk product, dienst of proces is met inzet van digitalisering en data analyse interessanter te maken. In sectoren als de maakindustrie kun je dan denken aan het inzetten van robotisering om de kwaliteit van een product te verbeteren, en in de financiële sector is de inzet van blockchain een goed voorbeeld’, schetst Baalmans. ‘Verder is Digital Business voor alle sectoren, ook overheden, interessant op het vlak van marketing en digitale dienstverlening. Dus ook naar dat soort bedrijven en organisaties zijn wij continue op zoek. Daarnaast snijdt dit mes aan meerdere kanten want ook vanuit het oogpunt van toekomstig werkgeverschap is dit natuurlijk interessant”, licht Baalmans toe.

Consultancy
Het GDBC is er voor bedrijven in Groningen, Friesland en Drenthe. Honderden studenten, onderzoekers en docenten aan vele projecten in het Noordelijke bedrijfsleven draaien volop mee in dit programma. ‘Alleen al aan consultancy-opdrachten doen we tientallen projecten per jaar. Dat zijn tien-weekse projecten, waarbij een bedrijf een interessante opdracht formuleert en aan het eind een uitgewerkt advies krijgt van een groep van 5 studenten en een docent. Daarnaast zijn onze learning communities reuze interessant voor studenten en bedrijven. Hier melden studenten zich vrijwillig voor aan, ter verrijking van cv en hun kennis en gaan ze samen met docent aan de slag met een bepaald thema als kunstmatige intelligente, lean six sigma, agile, blockchain of internet of things, samen met een noordelijk bedrijf dat koploper is in zo’n onderwerp.’
Kennisplatform
Naast de consultancy opdrachten – waarvoor onder bepaalde voorwaarden ook nog eens subsidie beschikbaar is – werkt het GDBC samen met Noordelijke bedrijven als het gaat om praktijkgedreven onderzoek. Talrijke jonge onderzoekers zijn aan de slag met een onderzoeksagenda vol onderwerpen die voor bedrijf en universiteit interessant zijn. Ook is het expertisecentrum een kennisplatform voor ondernemers, met seminars, workshops en online publicaties in begrijpelijke taal.
‘Daarbij willen we niet alleen theoretische kennis overbrengen op ondernemers, maar andersom proberen we op allerlei manieren kennis uit de praktijk bij de studenten te krijgen. Waarbij we zowel ondernemers de universiteit in halen, als studenten naar de ondernemingen toe brengen. Hopelijk kunnen we hier ook mee bereiken dat onze studenten niet meer standaard uitvliegen naar de grote corporates elders in het land, maar hier in het Noorden met behulp van het GDBC uitdagingen vinden om samen met een bedrijf verder te groeien.’

Wil je als ondernemer meer weten over het GDCB of heb je een interessante opdracht voor het GDBC?
Neem dan contact op met Bas Baalmans, 06 22494353 b.s.baalmans@rug.nl