Draagvlak voor personeel met afstand tot de arbeidsmarkt

Social return on investment (SROI) verplicht bedrijven een bepaald percentage mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Steeds meer ondernemers zijn gelukkig niet alleen extrinsiek maar vooral ook intrinsiek gemotiveerd om hun personeelsbestand inclusiever te maken.

Marianne van Schaik, IAll-nclusion
Marianne van Schaik, All-Inclusion

Personeel aannemen is de uitdaging niet

Aannemen is echter niet de echte uitdaging. Het is van belang dat deze nieuwe medewerkers optimaal worden begeleid en dat de collega’s goed worden voorbereid op hun komst. Wie draagvlak creëert binnen zijn organisatie bevordert de talentontplooiing. Hij of zij krijgt maximaal rendement van deze nieuwe groep medewerkers. Dat draagvlak helpen ontstaan is het werk van All-Inclusion BV.

Even divers als de Nederlandse beroepsbevolking

Iedereen, maar werkelijk iedereen, kan uitvallen en een afstand tot de arbeidsmarkt ontwikkelen. “Het vooroordeel is dat deze omvangrijke groep uitsluitend bestaat uit laaggeschoolden,” zegt Marianne van Schaik, directeur van All-Inclusion BV. “In werkelijkheid is ze net zo divers als de Nederlandse beroepsbevolking zelf. Het overbruggen van die afstand vergt wat meer tijd en aandacht dan bij een doorsnee werknemer. Daar bestaan dan ook subsidies en regelingen voor, tegemoetkomingen waar helaas zeven van de tien ondernemers te weinig gebruik van maken.”

HR-managers leren inclusiviteit in de praktijk

Marianne van Schaik en haar collega’s helpen HR-managers en ondernemers om de organisatie ontvankelijk te maken voor de komst van een of meer werknemers uit deze groep. Daarbij hoeven ze nooit vanaf nul te beginnen. Elke personeelsfunctionaris heeft tenslotte al wel ‘iets’ gedaan om daarvoor beleid te ontwikkelen. Ze kunnen dus aansluiten bij wat er al is. Dat neemt niet weg dat inclusie nauwelijks een thema is dat in de HR leergangen in hogescholen wordt onderwezen. Het is een specialiteit die je vooral in de praktijk moet leren. Die ervaring heb ik in een lange carrière als personeelsmanager bij diverse grotere bedrijven en instellingen opgedaan, vóór ik enkele jaren geleden voor mezelf begon.”

Volwaardige en renderende werknemer

Het begrip ‘afstand’ wordt vaak statisch opgevat, terwijl het dynamisch is. Een oudere vakman kan ook een zekere afstand ontwikkelen tijdens zijn dienstverband. Bijvoorbeeld door stil te staan in zijn ontwikkeling of door teveel stress te voelen in zijn werk. Bovendien beïnvloeden werknemers elkaar, in negatieve maar ook in positieve zin. Een medewerker die in het kader van SROI binnenkwam en zich vervolgens kan verder ontwikkelen is productiever en tevredener. Die houding inspireert op haar beurt anderen. “Daarom hebben we diverse programma’s ontwikkeld voor verschillende groepen medewerkers,” aldus Marianne van Schaik. “Bijvoorbeeld om werknemers hun vaardigheden en kennis te vergroten en voor duurzame inzetbaarheid. Gewoonlijk vragen bedrijven mij of mijn collega na de eerste adviezen om een Plan van Aanpak, en ook om te helpen dit te implementeren. Iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt presteert nu eenmaal niet meteen vanaf de eerste dag. Soms krijg ik te horen ‘Marianne, het is hier uiteindelijk wel een bedrijf, hè’, maar we gaan er juist vanuit dat ondernemingen geen liefdadigheidsinstellingen zijn. Wij werken er juist naartoe dat de werknemer voor wie wij de organisatie gereed helpen maken een volwaardige, en dus renderende collega wordt. Alleen, dan moet je wel verder durven en kunnen kijken dan de sollicatie zelf.”

Medewerkers floreren en integreren

All-Inclusion BV bemiddelt zelf niet. All-Inclusion brengt de opdrachtgever in contact met bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Daarbij gelooft Marianne van Schaik niet in kwantiteit en slechts in kwaliteit. “Het doel mag niet zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoveel en zo vaak mogelijk te detacheren. Het doel moet zijn individuele medewerkers te laten floreren en integreren in een organisatie. Dat laatste kan evengoed een grote bank als een klein schildersbedrijf zijn. Wij hebben in beide soorten organisaties met evenveel succes inclusie geimplementeerd en met behulp van onze samenwerkingspartners mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geplaatst. En dat succes was dan niet tijdelijk maar blijvend.”

Voor meer informatie, ga naar: www.all-inclusion.nl

Marianne van Schaik, MBA

T:  06-20900415
marianne.vanschaik@all-inclusion.nl

www.all-inclusion.nl

Lees meer over:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland