thuiswerkplek

Tijdverlies voorkomen? Kopieer kantoorwerkplek naar thuiswerkplek!

Het Nieuwe Werken (HNW) heeft door de pandemie een onverwacht grote vlucht genomen. Thuiswerken is zo slecht nog niet, is onze algemene ervaring. Tegelijkertijd ervaren we ook de mindere kanten van het thuiswerken. We missen sociale binding, moeten op zoek naar informatie en we krijgen fysieke klachten. 

thuiswerkplek
Prettig thuiswerken is niet vanzelfsprekend

Prettig thuiswerken is nog niet vanzelfsprekend. Een regen van werkplekgerelateerde klachten, van nekpijn tot verhitte oren, maakt dat duidelijk. De kwaliteit van je werk is maar zo goed als die van je werkplek. Daar valt nog heel veel winst te behalen.

Vaste kantoorplekken vervangen voor flexplekken

Tien jaar geleden pakten enkele banken groots uit met hun vorm van HNW. Ze hadden net de grootste financiële crisis in hun bestaan overleefd en wilden laten zien dat ze daarvan hadden geleerd. Zowel met hun financiële als met hun menselijke kapitaal zouden ze zorgvuldiger omgaan. Voor de medewerkers betekende dat verhuizen uit verouderde kantoortorens naar nieuwe, open panden. Vaste kantoorplekken, die toch maar zestig procent van de tijd ongebruikt bleven, werden vervangen door flexplekken, knusse gespreksruimtes, warme vergaderlokalen, stilteplekken ter grootte van één stoel en zelfs een yoga mat.

De medewerkers kwamen niet langer naar kantoor om er urenlang hun broek te verslijten, maar om specifieke taken te vervullen en collega’s te ontmoeten. Voor de rest werkten ze thuis, bij de klant of onderweg.

Medewerkers kunnen overal werken

Tijdverlies, verstoorde concentratie en fouten

Steeds de nieuwste versie van de laptop, telefoon of iPad, altijd een ergonomisch verantwoorde stoel: voor kantoor spaart de werkgever kosten noch moeite om de werkplek op en top in te richten, maar geldt dat ook voor thuis? Het is soms een beetje als met die monteur die uw verwarming komt nakijken. Hij haalt voor duizenden euro’s hightech instrumenten uit zijn bestelwagen, maar als de werkbon moet worden afgetekend vraagt hij of er nog ergens een afgekloven balpen rondslingert. Krassend en nauwelijks leesbaar zet je een handtekening. Veel werkgevers gaan ervan uit dat medewerkers met een laptop en de telefoon klaar zijn om overal aan de slag te gaan. Maar als hij of zij thuis iets moet uitprinten blijkt de inkt op, de stoel kraakt en is niet te verstellen, het bureau staat te laag en een stapel papier doet dienst als laptopstandaard. De juiste kantoorbenodigdheden mis je eigenlijk pas, als je ze niet bij de hand hebt. Ook al is elk euvel niet veel meer dan een ergernis, bij elkaar zorgt het voor tijdverlies, verstoort het de concentratie en vergroot het de kans op het maken van fouten.

Switchen tussen thuiswerkplek en flexwerkplek

Het Nieuwe Werken heeft grosso modo tot een betere balans tussen werk en privé geleid. De meeste ondernemers hebben intussen geleerd dat hun bedrijf niet failliet gaat als ze meer op output dan op aanwezigheid sturen. Medewerkers hebben op hun beurt ervaren dat (deels) thuiswerken meer rust geeft bij taken die concentratie vergen. Je hebt meer ruimte om je dag zo in te delen dat het je werk-privébalans ten goede komt. En even met je kind naar de tandarts? Prima, dan werk je daarna wat langer door. Maar de balans moet dan wel in alle opzichten kloppen. De thuiswerkplek moet even professioneel zijn ingericht als de flexwerkplek op het bedrijf zelf , in overeenstemming met de eisen die de Arbowetgeving er aan stelt. De werkplek moet het liefst een afspiegeling daarvan zijn, zodat de werknemer ook daadwerkelijk kan switchen tussen de twee. Zo’n balans bestaat namelijk niet alleen in ons hoofd, maar ook in ons lijf.

Een nek of schouder die thuis pijnsignalen afgeeft, leidt tot een bezoek aan de fysio. Om klachten te voorkomen hanteren de meeste bedrijven een verdeling tussen kantoorwerk en thuiswerk die neerkomt op 60/40.

Thuiswerkplek moet professioneel worden ingericht
Thuiswerkplek moet professioneel worden ingericht

Ingebouwde arbeidsproductiviteit

Blijf met de medewerker in gesprek over wat hij of zij thuis nodig heeft. U kiest voor de werkplek op kantoor voor kwaliteit. Dat kunt u zonder diep in de buidel te tasten ook voor de thuiswerkplek doen. In de kwaliteit van het product is een stukje werkplezier ingebouwd en daarmee ook een stukje arbeidsproductiviteit. Het succes van Het Nieuwe Werken is het succes van een goed evenwicht. Investeren in de werkplek levert altijd veel op, want een tevreden medewerker is ook een productieve medewerker. 

Op zoek naar advies over ergonomisch (thuis)werken, de beste papierkeuze of inspiratie voor een groenere werkplek? De Quantore kantoorvakhandel helpt u graag op weg. Kijk op www.quantore.com voor een webshop of verkooppunt in de buurt.

Lees meer over:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland