erfgenamen uitkopen uit ouderlijk huis

Toenemende controle druk

Wie een woning koopt en die deels met eigen geld financiert, zal moeten aantonen wat de bron daarvan is, niet éénmaal of tweemaal maar vaak al driemaal. De bank en de makelaar willen weten waar het bedrag vandaan komt en nu ook de notaris. Overdreven? Dubbelop? Zeker, maar de notaris heeft geen keuze en moet aan de wetgeving voldoen. Wat u als particulier of ondernemer kunt doen is de bewijslast in de vorm van bijvoorbeeld een schriftelijke overeenkomst voor een familiale lening tevoren te verzamelen. Zo maakt u het de notaris én uzelf alvast makkelijker.

Ellens & Lentze Notariaat en Mediation
Daniele van Iperen, Ellens & Lentze Notariaat

De strijd tegen het witwassen wordt jaar na jaar opgevoerd

Banken beschikken inmiddels over uitgebreide stafdiensten vol compliance-medewerkers, maar nog lijkt het voor Den Haag niet genoeg. Ook de notaris is inmiddels opgezadeld met deze controletaak. “Vroeger stelden we de akte op en zagen we toe op de betaling van de koopsom, nu worden we geacht ook na te gaan of de herkomst van het geld zuiver is,” zegt Daniëlle van Iperen-Roepers. “Dat leidt begrijpelijkerwijs tot irritatie bij de kopers. Wij zijn namelijk vaak al de derde instantie die om deze gegevens vraagt. Om redenen van privacy mogen banken en makelaars die financiële informatie niet met elkaar delen en dus moet de koper elke keer weer hetzelfde pakket jaarrekeningen, bankafschriften en belastingaangiften overleggen.

“Ook van een schenking door ouders of een lening vanuit de BV moeten we schriftelijk bewijs hebben.”

Snel en zeker uploaden

Geen enkele notaris is hier blij mee. Het betekent alleen maar extra werk dat uiteindelijk ook moet worden doorbelast aan de klant. “Maar we proberen de werklast wel te verkleinen, bijvoorbeeld door het instellen van een beveiligd portal waar de koper zijn informatie snel en zeker kan uploaden,” aldus Daniëlle van Iperen. Dit is hoe dan ook een verbetering tegenover het telkens weer versturen van een emailbericht, vaak nog vanaf een niet optimaal veilig hotmailaccount. Maar de koper kan het zichzelf én de notaris nog een extra stuk makkelijker maken door op tijd te bedenken om wélke documenten zal worden gevraagd. “We merken dat particulieren maar vooral oudere ondernemers er vaak niet bij stilstaan dat het niet volstaat te melden dat je een lening of schenking van je ouders hebt gehad om de woning mede te financieren, of dat je als DGA geld uit je BV hebt gehaald en overgeheveld naar jezelf als privépersoon. Ook dáárvoor moeten we een schriftelijk bewijs hebben. We maken het mee dat dit drie dagen voor de ondertekening van de akte haastig alsnog moet worden geproduceerd en dat levert natuurlijk veel stress op. Aan die door Den Haag opgelegde verplichting kunnen we niet ontkomen, maar als koper en notaris kunnen we wel de kans op dit soort ‘last minute’ vragen voorkomen door die controle optimaal voor te bereiden.”

Daniëlle Van Iperen-Roepers is notaris familierecht en mediator bij Ellens & Lentze, notariaat en mediation in Den Haag.    

 

Lees meer over:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland