Deze maand ga ik jullie meenemen in de wereld van resultaatverbetering middels gestructureerd aanpakken van vraagstukken en oplossen van problemen. Ik gebruik daarvoor een aantal instrumenten om de verbeteringen te realiseren. Horeca-ondernemers zijn altijd op zoek naar meer, beter, sneller en mooier resultaat. Ik help ze daar graag bij en gebruik daarvoor een aantal management modellen:
- Strategievorming
- Planning en Control
- Dashboarding
- Benchmarking
- Bedrijfsdoorlichting
- GAP-analyse
- Scenarioplanning

Door het toepassen van deze instrumenten zorg je ervoor dat je in korte tijd volgens een gestructureerde aanpak en met behulp van de juiste actuele data resultaten kunt verbeteren. De komende weken worden de verschillende instrumenten gepresenteerd en toegelicht in de blogs en vlogs die we hebben geschreven. Jullie krijgen hier alvast een korte samenvatting.
Planning- en controlplannen uitvoeren, bewaken en bijsturen
Er zijn veel horeca-ondernemers die hun cijfers en (financiële) resultaten pas bij het opmaken van de jaarrekening teruggekoppeld krijgen van hun administrateur of accountant. Door het jaar heen sturen zij op de dashboards van hun kassasysteem en de saldi op de bankrekening. Dit staat garant voor een laag rendement en niet optimaal benutten van de potentie van het restaurant.
Een planning & control cyclus klinkt heftiger dan het is. Het komt erop neer dat een je een concreet plan maakt voor de komende periode. Vervolgens verzamel je data uit verschillende bronsystemen om de voortgang van je plan in beeld te brengen. Dit zorgt ervoor dat je afwijkingen signaleert en je op tijd kunt bijsturen.
Juist het bijsturen zorgt voor een hoger rendement dan gemiddeld in de sector. In Nederland heeft een horecazaak een netto rendement van gemiddeld 10%. Door tegenvallende resultaten tijdig te signaleren en bij te sturen is een omzetverhoging van 5% tot 10% realistisch. Hetzelfde geldt voor het verlagen van inslagkosten en personeelskosten. Door tijdig bij te sturen indien nodig verlaag je je kosten met 5% tot 10%. Zodoende ontstaat een netto rendement van 25%.

Rendement verhogen door doorlichten en verbeteren
Ik krijg maandelijks de vraag van ondernemers welke acties zij kunnen ondernemen om omzet te verhogen en kosten te verlagen.
Om die vraag resultaat gericht te beantwoorden begin ik bij de uitgangspunten van de organisatie: de fundamentals. Daarna ontrafel ik de omzet en de kosten en stel ik concrete acties voor om omzet te verhogen en kosten te verlagen. Tenslotte draag ik een systeem aan om het rendement te volgen en daarop te sturen.

Meestal gebruik ik naast het doorlichtingsmodel ook een GAP-analyse op basis waarvan de huidige situatie, de gewenste situatie en de strategische acties om het gat te overbruggen gevisualiseerd worden.

Om de GAP-analyse goed uit te voeren vind ik het handig om scenarioplanning toe te passen. Daarbij ga je verschillende scenario’s bedenken om een probleem op te lossen. Elk scenario werk je uit op de onderwerpen: organisatie, strategie, gastenaantal, personeelsleden, Omzet/Kosten/Rendement, investering en financiering, haalbaarheid, marktbewerking / marketing, gasttevredenheid, stakeholders en duurzaamheid. Vervolgens weeg je af welke scenario de beste optie is en vertaal je dat scenario in een actieplan.

Met een gecombineerde doorlichting en een gap-analyse zorg je ervoor je vanuit je huidige situatie ontwikkeld naar de gewenste situatie. Meestal heeft het simpelweg te maken met het verbeteren van rendement. Maar de modellen kunnen ook gebruikt worden om uitsluitend omzet te verbeteren, meer gasten aan te trekken of besteding te verhogen. Anderzijds kunnen de modellen gebruikt worden om kosten te verlagen zoals personeelskosten, inslagkosten en overige kosten.
Wil je toch meer weten over rendementsverbetering in de horeca, dan vertel ik daar meer over in ons Whitepaper Horeca Rendementsverbetering. Wil je dit bestellen of wil je een vrijblijvende afspraak? Benader mij dan via info@kantershorecaadvies.nl, bezoek onze website www.kantershorecaadvies.nl. Of bekijk onze vlogs over conceptontwikkeling op www.youtube.com/horecaadvies.

Ik ben te bereiken via info@kantershorecaadvies.nl.
Ik maak ook vlogs voor horeca fanaten: www.youtube.com/horecaadvies