Focus je aandacht goed sensolid

Focus je aandacht goed

Uit ervaring weet je meestal wel dat als je aan ‘iets’ je aandacht geeft, dit ‘iets’ ook meer en meer in je bewustzijn verschijnt. In de psychologie noemen we dat ‘selectieve waarneming’. Focussen is niets anders dan ‘ergens’ je aandacht op vestigen.
Heel vaak zijn mensen zich niet bewust van waar ze de focus écht op leggen. Sterker nog, vaak is de focus al vanaf jongs af aan ingeprent. Het is bijvoorbeeld aangeleerd zonder dat we ons daar bewust van zijn.

Focus je aandacht goed sensolid
Focus je aandacht goed

Pas op waar je je op focust!

Stel je maar eens de volgende situatie voor:
Jantje komt trots thuis van school met een welverdiende 8 voor rekenen. Hij laat zijn rapport vol trots zien aan zijn ouders.
Ouder 1 reageert met: “Wow, een 8, wat geweldig! Ik ben echt trots op je, wat goed!”
Ouder 2 reageert met: “Een 8 is geen 10 hè? Wat voor cijfer hadden je klasgenoten?”

Twee mogelijke reacties, die beide gegeven worden vanuit een verschillende focus. Ze geven beide een onbewuste of verpakte boodschap mee.
Ouder 1 focust vooral op dat wat er is en bekrachtigt Jantje en zijn prestatie. In dit geval leert Jantje dat dat wat er is, heel belangrijk is en dat je daar blij mee kunt zijn.
Ouder 2 is juist gefocust op dat wat er niet is. Daarmee wordt de prestatie van Jantje naar beneden gehaald. In dit geval ligt de nadruk vooral dat het altijd beter kan en dat je niet gauw tevreden moet zijn. Dit zullen de perfectionisten onder ons zeker herkennen…

Focus op wat er wel of niet is

Zoals met veel zaken het geval is, kent ook dit zowel een positieve als een negatieve kant.
Positief, wanneer je je richt op datgene wat je juist heel graag wilt of wilt bereiken. Negatief, wanneer je juist iets wilt vermijden. Het maakt nogal wat uit waarop je focus is; ben je gericht op “ik wil gezond zijn” of “ik wil niet ziek zijn”?
Met andere woorden: focus je op dat wat er IS, of op dat wat er NIET is?

Wenselijke focus afhankelijk van context

Toch zijn beide manieren waardevol binnen een bepaalde context. In veel beroepen is het bijvoorbeeld juist noodzakelijk om je te focussen op dat wat er NIET is. Denk maar aan een constructeur. Deze moet ervoor zorgen dat zijn sterkte berekeningen voorkomen dat het bouwwerk instort. Een ander voorbeeld is een programmeur die moet voorkomen dat zijn programma’s niet vastlopen.
Wanneer je deze focus echter weer doortrekt in je relatie dan is dat niet helpend. Er is immers altijd wel iets dat ontbreekt… Het gaat vooral om balans én om meer bewustwording waar en wanneer je je ergens op focust.

Drs. Karel Knoester is NLP Master trainer, Hypnose Master trainer en Reiki Master. Hij is de oprichter, hoofdtrainer/coach en directeur van SenSolid B.V. en SenSolid Training & Coaching. Knoester is afgestudeerd als gedragswetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij rondt momenteel zijn PhD onderzoek af naar NLP en Transformatief Leren.

SenSolid
Drs. Karel Knoester, SenSolid
SenSolid

Protonstraat 3a-1
9743AL Groningen.

tel.: 085-222 09 02
e-mail: info@sensolid.nl

www.sensolid.nl

Lees meer over:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland