Luxe comfortabel terras

Trends in de horeca 2022: top 10 (deel 2)

In januari las u in mijn artikel over trends in de horeca in 2022. Dit waren trends op het gebied van beleving, unieke concepten, duurzaamheid, vegan, terrassen, flexibele concepten, hygiëne in relatie tot corona maatregelen en veranderend consumentengedrag.

Horecatrends 2022: automatisering, big data, zichtbaarheid, gezondheid

In dit artikel informeer ik u ook graag over een aantal andere trends in de horeca in 2022. Over deze zijn naar mijn bescheiden mening te weinig geschreven. Denk hierbij aan automatisering, gebruik van data en big-data, social media en internet, noodzaak voor verbetering van productiviteit en gezonde leefstijl en voeding. 

Op mijn Youtube kanaal (www.youtube.com/horecaadvies) licht ik alle horeca trends voor dit jaar toe. In dit artikel beperk ik mij tot de top 5 van belangrijkste horecatrends!

1. Automatisering voor meer gastvrijheidsbeleving

Automatisering is het antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt en stijgende loonkosten. In de keuken zie ik steeds vaker multi-vario cookers en slimme convectie ovens verschijnen. Zij vangen het tekort aan koks op.
Achter de bar werken horeca ondernemers steeds vaker met automaten voor frisdrank, wijn en bier. De koffie automaten zijn al sinds jaar en dag ingevoerd achter de bar. Het ontbreekt nog aan robots de kopjes en glaswerk onder de automaten plaatsen. Maar dat is kwestie van tijd.
Om de keuken te ontlasten wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van speedovens of turboshops om kant en klaar gerechten of snacks te regenereren.

Voor het restaurant zijn programmeerbare robots op de markt gebracht. Zij kunnen  gerechten , drankjes en vuil servies transporteren tussen de keuken, de spoelkeuken, de bar en service stations. Gastheren en -vrouwen hebben daardoor meer aandacht voor gasten aan tafel. Want ze hoeven minder meters in het restaurant te maken. Het verkorten van looplijnen in het restaurant bespaart veel tijd voor de bediening. Ook die tijd komt ten gunste van de gastvrijheid aan tafel.

bron: Food Inspiration Trendreport 2022
Robots brengen een drankje. Bron: Food Inspiration Trendreport 2022

2. Toenemend belang van horeca data en big-data

De volgende grote trends in de horeca in 2022 die ik zie, zijn het gebruik van data en bigdata. Data uit het kassasysteem, het roosterpakket, bestelmodules van leveranciers en de boekhouding wordt steeds vaker gebruikt om kosten, opbrengsten en productiviteit te beïnvloeden.

 Ik help klanten ook regelmatig om applicatie en bronnen te koppelen aan een geautomatiseerd dashboard. Via de dashboards kunnen zij hun marktaandeel monitoren, doelgroepen en potentiële gasten te vinden en concurrenten monitoren.

Horeca dashboards
Horeca dashboards

3. Zichtbaarheid op internet en social media

Er is nog een andere grote trend die ik maar zelden genoemd zie worden door horeca trendwatchers. Dat is het gebruik van SOCIAL MEDIA en INTERNET. Mijn klanten gebruiken SEO op internet en content op diverse social mediakanalen. Daarmee kunnen zij zich positioneren, contact onderhouden met gasten, potentiële gasten verleiden tot actie, onder de aandacht komen, relevant blijven en top-of-mind blijven. 

Continue content te vernieuwen op de website is noodzakelijk om aanwezigheid en zichtbaarheid te vergroten en vindbaar te zijn. Daarnaast is opvallende aanwezigheid en zichtbaarheid op reviewsites belangrijk. Denk hierbij aan Tripadvisor, The Fork, Eet.nu, Bookdinner, Yelp, maar ook Thuisbezorgd, Deliveroo en ÜberEats van groot belang om gevonden te worden. Misschien zijn de fees aan de hoge kant, maar meestal is het beter om gasten in je zaak te hebben dan een lege zaak te hebben.

Internet speelt belangrijke rol bij zichtbaarheid. bron Food Inspiration Trendreport 2022
Internet speelt belangrijke rol bij zichtbaarheid. bron Food Inspiration Trendreport 2022

4. Gezonde leefstijl en voeding

Een belangrijke trend die ik zie heeft te maken met een gezonde leefstijl en gezonde voeding. Vegan, duurzaamheid, biologische groente en fruit, circulair en natuurinclusief en andere trendy termen lees ik overal. Ook veiligheid, hygiëne en cradle-to-cradle kom ik tegen. Maar aandacht voor gezondheid door middel van leefstijl en voeding vind ik onderbelicht. Dit is absoluut een trend waarmee horecagelegenheden zich kunnen onderscheiden.

5. In de horeca moet je het niet van de winst hebben

De laatste van de trends in de horeca 2022 die ik onder de aandacht breng, is de druk op marges en winst in de horecasector als gevolg van inflatie, stijgende personeelskosten en beperkte mogelijkheden voor prijsverhoging en capaciteitsbenutting. Dit wordt een groot aandachtspunt de komende maanden.
Verkoopprijzen staan onder druk door behoefte bij consumenten aan lagere prijzen. En er is lagere afzet door maatregelen en behoefte aan veiligheid. Marges en winst staan onder druk door hoge inflatie, hoge inkoopprijzen en stijgende salarissen. Er zijn minder horecagasten door Corona-gerelateerde maatregelen. Bovendien zijn er meer alternatieven voor horecabezoeken. Ook zijn er minder medewerkers in de horecasector. Daardoor heeft een deel van de horecagelegenheden onvoldoende capaciteit om de volle omzetpotentie te realiseren. In 2020 en 2021 is het aantal faillissementen in de sector beperkt gebleven. Dit kwam vooral door de compensaties van de overheid enerzijds en eigen vermogen en reserves van horeca eigenaren anderzijds. 2022 wordt het derde jaar op rij met onzekerheid voor ondernemers. Dat zal naar verwachting het aantal faillissementen doen toenemen.

Wil je toch meer weten over rendementsverbetering in de horeca, dan vertel ik daar meer over in ons Whitepaper Horeca Trends 2022. Wil je dit bestellen of wil je een vrijblijvende afspraak? Benader mij dan via info@kantershorecaadvies.nl, bezoek onze website www.kantershorecaadvies.nl. Of bekijk onze vlogs over horecatrends op www.youtube.com/horecaadvies.

Logo Kanters Horeca Advies consumententrends horecaconcepten

Whitepaper Horeca Trends 2022 bestellen of een vrijblijvende afspraak maken?

Benader mij dan via info@kantershorecaadvies.nl

of bezoek onze website www.kantershorecaadvies.nl.

Lees meer over:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland