Ontslaggrond deel 3: de bijzondere ontslaggrond als bedoeld onder C.

Ontslaggrond deel 3

De bijzondere ontslaggrond als bedoeld onder C.

In de vorige afleveringen van mijn blog over het ontslagrecht, meer specifiek de bespreking van de ontslagronden als bedoeld in artikel 7: 669 BW, heb ik kort de eerste 2 gronden besproken, die beide leiden tot een verzoek in te dienen bij het UWV (de zgn. A en B grond).

Mr. Peter Raven, Legal Counsel KCA
Mr. Peter Raven, Legal Counsel KCA

Nu naar de rechter

Vanaf deze blog bespreken we de overige ontslagronden, welke verzoeken moeten worden ingediend bij de kantonrechter. Ook hiervoor geldt dat het specialistisch werk is. Het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank, sector kanton, vraagt om deskundigheid. Ga naar een specialist op het terrein van het arbeidsrecht, meer in het bijzonder het ontslagrecht. Hij of zij kan u hiermee verder helpen. Ook binnen KCA staan onze deskundige medewerkers graag voor u klaar om te onderzoeken of een ontbindingsverzoek een haalbare zaak is.

Grond c: een lastige en weinig voorkomende ontslaggrond.

Formeel luidt deze grond als volgt: het bij regelmaat niet kunnen verrichten van de bedongen arbeid als gevolg van ziekte of gebreken van de werknemer met voor de bedrijfsvoering onaanvaardbare gevolgen, mits het bij regelmaat niet kunnen verrichten van de bedongen arbeid niet het gevolg is van onvoldoende zorg is van de werkgever voor de arbeidsomstandigheden van de werknemer en niet aannemelijk is dat binnen 26 weken (……), geen herstel zal optreden en dat binnen die periode de bedongen arbeid niet in aangepaste vorm kan worden verricht.

Een mond vol. Overigens, ook bij deze grond geldt hetgeen ik al eerder schreef in mijn eerste bijdrage, namelijk dat een beroep op deze grond ook eerst dan aan de orde komt, wanneer u als werkgever via training, scholing, evt. herplaatsing er alles aan heeft gedaan de oorzaak van de grond weg te nemen.

Kantoor KCA Assen
Kantoor KCA Assen

Onaanvaardbare gevolgen

Wat zegt de wetgever hier nu eigenlijk? Dat de regelmatige uitval van de werknemer voor de bedrijfsvoering (van de werkgever) onaanvaardbare gevolgen heeft. Dat is een zware toets. De wetgever spreekt hier niet voor niets over onaanvaardbare gevolgen. U zult als werkgever deze gevolgen moeten aantonen en aannemelijk maken. Het gaat hier bijv. over frequent ziekteverzuim die het gevolg is van een chronische ziekte. U dient bij het verzoekschrift aan de rechter ook een verklaring van een deskundige van het UWV te overleggen. Inmiddels is duidelijk (mede aan de hand van de ontslagregels van het UWV) dat deze verklaring een toetsing betreft van zowel (i) de arbeidsongeschiktheid als ook (ii) een toetsing betreft van de onaanvaardbaarheid van de regelmatige afwezigheid voor de bedrijfsvoering. De weinige zaken die bekend zijn in de rechtspraak hebben geleid tot een afwijzing van het verzoek. Deze grond geniet niet alleen weinig bekendheid, maar is ook een haast onmogelijke hobbel.

In mijn volgende bijdrage ga ik nader in op ontslagrond D, de ongeschiktheid van de werknemer, anders dan als gevolg van ziekte of gebreken. Graag tot dan.

Mr. Peter Raven

Partner Kenniscentrum Arbeidsrecht (KCA)

Logo KCA

Heeft u vragen, aarzelt u niet te bellen voor een vrijblijvende afspraak, of offerte. U kunt vragen naar

Mr. Peter Raven,

038-2024037 of 06-53877767, p.raven@kenniscentrumarbeidsrecht.nl

Lees meer over:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland