Ontslaggrond deel 4: de bijzondere ontslaggrond als bedoeld onder D

Nu naar de rechter

In de vorige rubrieken heb ik aandacht besteed aan de eerste 3 ontslagronden. De eerste 2 gronden leiden naar het UWV, terwijl de 3e grond (grond C) als eerste leidde naar de kantonrechter. In alle gevallen, zo gaf ik aan, vraagt behandeling aandacht en kennis en kunde. Om die reden pleitte en pleit ik er voor dat u een deskundige bij de uw ontslagzaak betrekt. De arbeidsrechtjuristen en advocaten, betrokken bij KCA staan u graag bij.

Mr. Peter Raven, Legal Counsel KCA
Mr. Peter Raven, Legal Counsel KCA

Grond D: een veelvoorkomende ontslagrond

Formeel luidt deze grond als volgt: de ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van de bedongen arbeid, anders dan ten gevolge van ziekte of gebreken van de werknemer, mist de werkgever de werknemer tijdig hiervan in kennis heeft gesteld en hem in voldoende mate in de gelegenheid heeft gesteld zijn functioneren te verbeteren en de ongeschiktheid niet het gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever voor scholing van de werknemer of voor de arbeidsomstandigheden van de werknemer.

Wat zegt de wetgever hier nu precies? Deze grond wordt ook wel de disfunctioneringsgrond genoemd. Wanneer u van mening bent dat een werknemer niet of onvoldoende functioneert en blijft functioneren, ook al heeft u het nodige gedaan om het functioneren te verbeteren, kunt u de kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst met de betreffende werknemer te ontbinden.

Kantoor KCA Assen
Kantoor KCA Assen

Vereisten

Op basis van deze grond kan een werkgever de rechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te beëindigen, wanneer voldaan wordt aan de volgende vereisten:

  • De werknemer is ongeschikt voor het verrichten van de bedongen arbeid;
  • De werknemer is tijdig in kennis gesteld van zijn of haar disfunctioneren;
  • De werknemer is voldoende gelegenheid geboden zijn of haar functioneren te verbeteren;
  • De ongeschiktheid vindt zijn oorzaak niet in ziekte of gebrek van de werknemer
  • De ongeschiktheid is niet het gevolg van onvoldoende zorg voor scholing van de werknemer of voor arbeidsomstandigheden; en
  • Herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, is niet mogelijk of ligt niet in de rede.

Wat heeft de wetgever nu bedoeld te zeggen? Allereerst benadrukt de wetgever dat ontslag op deze grond alleen mogelijk is wanneer de werkgever tijdig de werknemer in kennis heeft gesteld van zijn disfunctioneren. Ga dus het gesprek met de betreffende werknemer aan. Leg hem of haar uit – op tijd – dat hij of zij niet goed functioneert en, vooral ook waarom. Tell and explain zo zegt men ook wel. Niet zo in de trant van: Oh ja, je functioneert niet goed en ik wil van je af.

In mijn volgende bijdrage ga ik verder in op deze ontslagrond D, nu hierover nog veel meer valt te vertellen. Graag tot dan.

Mr. Peter Raven

Partner Kenniscentrum Arbeidsrecht (KCA)

Logo KCA

Heeft u vragen, aarzelt u niet te bellen voor een vrijblijvende afspraak, of offerte. U kunt vragen naar

Mr. Peter Raven,

038-2024037 of 06-53877767, p.raven@kenniscentrumarbeidsrecht.nl

Lees meer over:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland