Verborgen kosten van arbeidsongeschiktheid in de WhK

Elk jaar in november valt bij werkgevers een brief van de Belastingdienst op de mat met daarin de Gedifferentieerde Premie Werkhervattingskas (WhK). De meeste bedrijven bekijken het, boeken het in en betalen. Het nieuwe boekjaar komt eraan, de berekening ziet er erg ingewikkeld uit en het zal toch wel kloppen. 

Wouter de Jager, Senior Consultant Whk
Wouter de Jager, Senior Consultant Whk

Onterechte betalingen kunnen enorm oplopen

Maar dat laatste doet het niet altijd en aangezien een werkgever na de twee jaar doorbetaling bij ziekte nog eens tien jaar lang verantwoordelijk is voor de (ex)-werknemer kan het bedrag dat onterecht wordt betaald enorm oplopen. Het zelf gaan uitzoeken heeft vaak geen zin, omdat de expertise ervoor ontbreekt. Er zijn echter consultants die zich volledig in deze materie hebben gespecialiseerd. Wouter de Jager is zo’n specialist uit het netwerk van Bureau Werkwaarde. Hij gaat voor werkgevers op zoek in archieven, naar dat ene personeelsdossier en naar schriftelijke bewijzen die een uitsluitingsgrond veranderen van een vaag vermoeden in een harde zekerheid.

 

Actie ondernemen is tijdrovend en vergt specialisatie

Uit het oog, uit het hart, maar niet uit de portemonnee. Voor de medewerkers van de afdeling HR staan de ex-werknemers wiens uitkeringslasten worden doorberekend al jaren niet meer op het netvlies. Hun collega’s van Finance zullen wel eens met gefronste wenkbrauwen naar de Gedifferentieerde Premie kijken, maar er uiteindelijk ook geen actie aan verbinden. Het bedrag lijkt dat van een verzekeringspolis: een vaste kostenpost. En zo onderneemt niemand actie. “Die houding geldt vooral voor middelgrote en grote werkgevers,” zegt Wouter de Jager. “Maar ik ken HR-medewerkers bij MKB-bedrijven die er niet zomaar genoegen mee hebben genomen. Die tekenden automatisch bezwaar aan. Zij beten zich er als een pitbull in vast en haalden ook nog vaak hun gelijk. Dat zijn echter uitzonderingen. Voor de meeste bedrijven is die procedure te tijdrovend en te onzeker. Je moet immers precies weten waar je naar zoekt en hoe. Ik weet wat een UWV-medewerker mij wel en niet mag vertellen. Hij of zij mag bijvoorbeeld niet meedelen of er een no-riskpolis is geweest, maar wel of er ooit een beroep op is gedaan – en dan weet ik het alsnog.”

Beluister de podcast over de verborgen lasten van arbeidsongeschiktheid via soundcloud  of via YouTube

Verhaalde loonschade

Als de betrokken werknemer tot een van de uitzonderingsgroepen behoorde, bijvoorbeeld op basis van leeftijd, kan er met succes een herziening worden aangevraagd. “Of neem het hypothetische geval dat er een aambeeld op zijn voet is gevallen, gedropt door iemand van buiten de organisatie, en er is destijds met succes de loonschade verhaald op die derde partij, dan heb je een uitsluitingsgrond te pakken. Is er een bedrag van € 20.000, – toegekend, dan mag jouw werkgeversaandeel daarin niet als premie worden doorgerekend. Zelfs al is destijds maar de helft van de loonschade verhaald, doordat er geschikt is, dan scheelt dat toch nog vijftig procent.” Je zou denken dat iemand binnen de organisatie zich dat nog wel zou herinneren, maar veel bedrijven nemen andere over of worden zelf overgenomen. “Je koopt of verkoopt dan de lusten én de lasten,” aldus Wouter de Jager. “Maar niet zelden zijn die lasten verborgen. Het is me al meer dan eens opgevallen dat er tijdens een due diligence-onderzoek niet wordt gekeken naar dit soort verplichtingen. Dat merkt de koper dan achteraf, in november.”

 

Zonder bezwaar geen controle

In één op de acht gevallen blijkt de premie onterecht te worden aangerekend. Ongeveer twintig procent van de door Wouter de Jager en zijn collega’s aangespannen procedures zijn succesvol. Er valt dus vaak genoeg iets te corrigeren. Op de brief die de Belastingdienst verstuurt, staan de namen van de betrokken werknemers niet vermeld. De werkgever krijgt een totaalbedrag. Wie pro forma bezwaar aantekent, kan de ‘instroomlijsten’ opvragen en die vormen vervolgens het startpunt van een soms lange zoektocht. Maar als één van de achttien verschillende uitsluitingsgronden van toepassing is, bespaart de werkgever een behoorlijk bedrag, dat door de termijn van tien jaar in de tonnen kan lopen. Reden genoeg dus om die brief niet zomaar in te boeken, maar met de instroomlijsten zorgvuldige na te lopen.

Deze Werkwaarde podcast is voor alle HR- en Arboprofessionals voor wie de Whk beschikking een mysterie is.

Luister of bekijk de podcast met Wouter de Jager over de verborgen kosten van arbeidsongeschiktheid vanaf Werkwaarde.nl/podcast. De werkwaarde podcast is te vinden op SoundCloud, Spotify, Apple podcast, Google Podcast en YouTube.

Het is tijd voor minder verzuim!

Plan online een afspraak in of download het GRATIS e-book over de 7 oorzaken van te hoog verzuim op werkwaarde.nl of bel onze verzuimhelp op 085 – 06 08 668

Lees meer over:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend
Delen

Masterclasses Nederland